Trött

Alla borden byttes ut mot en förlängning av helgen. Godis, skräpmat och soffpotatis-kväll/natt med Maria och Maja. Efter ett virrvarr av försöka få något gjort tog jag mitt sunda förnuft till fånga tillät mig själv att slappa. Nu är mitt största problem att CSI NY går på tv och jag borde sova. 07.00 ringer väckarklockan imorgon och då måste jag upp. Enmans team here we go!

God natt

Handlingsförlamad

Jag känner mig riktigt sirapseg idag. Tv-intervjun är inplanerad för imorgon bitti och fram tills dess måste jag planera och göra research. Sen borde jag städa, tvätta, panta burkar och hämta en kamera. Finns det fler borden? Möjligt men jag känner mest för att återgå till sängen, titta på en film och käka godis.

Helgen har varit galet hektisk och helt underbar. Systeryster var i stan med vänner. Sena uppesittarnätter med Maria, Louisa och kissemissen Maja. Och smarrigt käk på Olles. Jag önskar att det fanns höstlov på vår utbildning så att helgen kunde räcka en vecka till. Men not! Vila kan man göra i graven.


Sjukt alltså

På tal om svinis. Upptäckte idag att min gamla högstadieskola har drabbats av ett av de värsta utbrotten i landet. 160 elever och lärare har tydligen insjuknat. Ungdomsgården Söder håller dessutom stängt pga influensan. För att tänka i nyhetsvärderingsbanor: den lokala vinklingen får in en fullträff på mig. Eftersom det handlar om en plats jag känner till väcks andra bilder och funderingar. Det är sjukt att så många kan insjukna i samma sjukdom under samma period.

Norran.se


Host, aathjoo, snörvel..

Nedra förkylning alltså. Jag blir så less, så less, så less... Och aldrig kan det slå ut i riktigt sjukdom heller (ta i trä, jag blir hellre frisk).

Men jag är faktiskt inte så rädd för att det skulle vara bacon febern jag har hack i häl. Efter att ha läst dagens Metro har jag kommit fram till att jag som vanligt är mer rädd för vinterkräksjukan. Handsprit skyddar tydligen inte så jag får hoppas och tro att den gamla huskuren med vitpeppar kanske gör det. Sen det här med att vaccinera mig. Jo, jag gör gärna det men risken är stor att jag glömmer bort det.

Jag skrev i min krönika till skolan om just svininfluensavaccinet. Det intressanta är ju att WHO gått ut med en ny rekomendation att en dos räcker. Sverige som ska vaccinera hela sin befolkning och beställt efter den förra rekomendation, två doser per person, får nu 18 miljoner doser. 18 miljoner doser betyder 9 miljoner i överskott. Och då dessutom allt fler människor verkar tveksamma till att vaccinera sig, vilken siffra hamnar vi då på i slutendan?

Jag står fast vid min åsikt som jag hade i min krönika. Skänk överskottet till bättre behövande. Storbrittanien, Norge, USA, Brasilien och fem länder till ska göra det. Och WHO har ju lovat att hjälpa bidragsländerna att se till att vaccinet hamnar där det som bäst behövs. Är inte att vaccinera fler människor världen över den bästa bromsmedicinen mot en pandemi? Och när vi endå får vaccinet packat och klart att skeppas ut till fattigare länder. Att sända ett skattefinansierat bidrag där vi vet exakt vart våra pengar går.

Dessutom har vi i Sverige en bra sjukvård och jag litar på att om jag trots en dos vaccin blir sjuk, så kommer jag att få den hjälp jag behöver. De finns dem som är mindre lyckligt lottade!

Töntigt av SvtIgår blev jag glad. Jag hittade nämligen Skräckministeriet på svt play och det är en välgjord, intressant och spännande serie om just skräck. Men imorse blev jag besviken. Det fjärde avsnittet handlar om Japansk skräck. Rysligt härligt tänker jag. Men sen ser jag till min besvikelse att svt valt att klippa bort scener som enligt dem är "riktigt grova våldscener". Ok fine, tänker jag. De är troligtvis rädda för reaktioner från oroliga föräldrar, mor- och far-föräldrar. Men de har även valt att inte texta programmet på webben! Ett program som till största delen är på japanska. Hur tänkte svt då?

Är det inte bättre att inte ens lägga upp avsnittet på svt play? Eller göra som youtube där man får skaffa sig ett konto för att kunna se "mindre barnvänliga klipp"? Vad kan dessa regissörer och författare säga som är så fruktansvärt skadligt i jämförelse med att disskutera monster, vampyrer och motorsågsmasaker? Vilka våldsscener är mer skadliga än splatterblodet i del två? Eller bara titta på nyheterna som tar upp riktiga krig och mänsklig ondska? Och vilket ansvar har inte föräldrarna att hålla koll på vad barnen tittar på även på svt play?

Det absolut mest absurda med hela klippvalet är att man i avsnitt två tar upp moralpaniken då motorsågsmasakern kom till Sverige. Man visar ett klipp från Svts studio S där oroliga föräldrar talar om att det måste finnas lagar och censurer mot sådana skadliga filmer. Den dåvarande utbildningsministern Jan-Erik Wikström citerar från bibeln och säger att skaparna till sådana filmer bör sänkas i havet med en kvarnsten runt halsen. Beslutet man på svt play gjort att censurera sitt eget avsnitt på webben är bara ett starkt bevis på att en del av moralpaniken från studio S tiden lever kvar än idag.

Visst kan det vara bra att hålla barnen borta från de mest brutala bilderna. Jag tror knappast att de kommer att förvandlas till mördande monster av att se dem men de kanske sover lite bättre om nätterna. Samtidigt som oåtkomligheten bara gör det mer spännande. Ett nervkittlande barndomsminne som jag bär med mig är då jag smög upp ur sängen och smygtittade på arkiv-X genom dörrspringan. Jag fick inte se det för mina föräldrar vilket gjorde programmet än mer lockande och spännande. Vad är en sömnlös natt mot en läskigt förtjusande adrenalinkick?

Skräck är ju något vi alltid bär med oss. Alla är vi rädda och drömmer mardrömmar. Dessutom har vi människor alltid använt oss av skräck i vårt sätt att berätta. Både i utbildande syfte men också för ren underhållning. Psykologen som är med i Skräckministeriet talar om hur vi söker oss till det som skrämmer oss eftersom vi lär oss av det. Vi utsätter oss för fara för att lära oss att ta kontrollen.

Summan av kardemumman är att jag tycker att svt gjort ett töntigt val. Att de inte ens kan stå för sitt eget program efter sändningstid. Vi människor bör ju kunna göra egna val för oss själva och för våra barn.

StudioS Videovåld

Nygammla intressen

Jag håller på att återuppväcka ett gammalt intresse. Nu när jag inte längre dansar som förr behöver jag något annat för att hålla mig aktiv. Att träna på Sats är kul men hela reseplaneringsbiten gör att jag drar mig för att åka på passen. Det tar ju sådan tid! Men vilken bra träning kan man göra nära hemmet? Jo, man springer. Jag är mäkta imponerad av min far som springer det hela 3 mil långa Lidingöloppet och jag vill ju inte vara sämre. Så nu, efter en smärre förkylning, så är jag igång igen och nu j*vlar ska här hända saker.

Jag och Maria besökte Adidas outlet i Sickla igår. Där inhandlades vindjacka och löparbrallor för att boosta längtan ut på vägen. Nästa månad blir det nya dojor för hela slanten.
Jobbar du med service eller?

Jag måste säga att irritationen växer ju mer jag tänker på det. Efter att ha jobbat med service, försäljning och kundbemötande i ex antal år så blir jag mer än smått irriterad då jag möter otrevlig personal.

Historien börjar med att jag och Maria tog en shoppingtur ute i Kungens kurva för två veckor sedan. Mina älskade, underbara Din sko-skor (som tro det eller ej, hållit i ur och skur under tre år) har börjat förfalla och jag kände att det var dags att köpa ett par nya. Vi hamnade inne på Skopunkten där jag hittar ett riktigt sött par som påminner om mina döende älsklingar. Jag köper dem men nu två veckor senare är de fulla med fula fläckar och repor och även klacken har tappat färg. Jag vet mycket väl att butiker som Skopunkten inte erbjuder den bästa kvalitén men två veckor?!

Ikväll gick vi en runda i sicklas köpkvarter och vandrade in på Skopunkten för att reklamera de slitna skorna. Innan vi gick till disken kollade vi runt lite och jag blev förtjust i två par som jag tog med mig till kassan. Men väl där får jag ett av de allra värsta bemötanden jag fått i en butik. Jag står alltså där, redo att köpa två nya par skor och vill reklamera (alltså bara byta till ett par nya) de andra. Kvinnan bakom disken kollar på skorna och säger sedan att det är ett skönhetsfel och som troligtvis beror på min gångstil. Klackarna beror på att jag suttit eller gått någonstans och stött i. Hon vidhåller här att hon inte kan reklamera skorna på grund av skönhetsfelet som beror på mig. Därefter förklarar hon att samma sak troligtvis kommer att hända med de andra två skorna jag precis är i färd att köpa och rekommenderar mig att gå till en annan butik och köpa ett par dyrare skor. Här tappar jag hakan. Hon går till personangrepp och sen rekommenderar hon mig att inte köpa hennes varor.

Eftersom Maria jobbar på Din sko som ägs av samma företag som Skopunkten så vet hon om att de måste reklammera allt som kunder lämnar tillbaka (förutom det som är uppenbart självförvållat). När hon förklarar detta för kvinnan bakom disken så blir tonen plötsligt annorlunda. Ja visst kan hon alltid reklammera just mina skor. Men de hade inte ett nytt par i min storlek och skadan var ju redan skedd. Tänk att man ska måsta ha med sig någon som jobbar inom företaget för att få rätt?

Jag lämnade butiken utan att köpa de nya skorna. Maria berättade för mig att man kan ringa in och klaga till företaget och det ska jag banne mig göra. Jag har köpt skor på Skopunkten som har hållit längre än en säsong och jag har blivit väl bemött. Men i kväll blev jag upprörd. Hon kanske hade en dålig dag, vad vet jag? Men jobbar man med service så är det bara att hålla masken. Du är till för att serva kunderna med din expertis, vara trevlig och sälja. Men ikväll användes expertisen till att nedvärdera en kund, ett otrevligt bemötande och en förlust av två sålda skor och anseende. Jag ska ha mina pengar tillbaka!

RSS 2.0